body psychotherapy - Kosmatou Nefeli

Η Σωματική ψυχοθεραπεία (body oriented psychotherapy) είναι μια από τις ευρύτερα διαδεδομένες θεραπευτικές προσεγγίσεις Ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης. Σε αυτή το σώμα βρίσκεται σε ισότιμη θέση με τον λόγο και το συναίσθημα από διαγνωστική και θεραπευτική άποψη. Η Δυτική παράδοση της Σωματικής Ψυχοθεραπείας ξεκίνησε με τον Wilhelm Reich, γιατρό και ψυχαναλυτή, καθώς και μαθητή του Freud και μετέπειτα συνεργάτη του. Ο Reich ήταν ο πρώτος ψυχαναλυτής που τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης του σώματος στην Ψυχοθεραπεία. Στο εσωτερικό της έχουν αναπτυχθεί πολλά ενδιαφέροντα θεραπευτικά μοντέλα και τεχνικές που μοιράζονται μια ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου ως ένα σύνολο από νοητικές συναισθηματικές και σωματικές λειτουργίες σε μόνιμη αλληλεπίδραση. 

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εισαγωγής του σώματος στη ψυχοθεραπεία, είναι ότι αποκτάμε πρόσβαση και αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τα ίχνη εμπειριών από την προλεκτική περίοδο, τα οποία είναι καταγεγραμμένα στην σωματική μνήμη. Η συνεργασία σωματικού ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου συνίσταται στη προσπάθεια να ανακαλύψουν την σημασία των δυσκολιών στη ζωή και την υγεία. Βασικός αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια είναι ο πλούτος των μηνυμάτων που στέλνει το σώμα υπό μορφή βλεμμάτων, στάσεων, συμπεριφορών ή μικρών και ανεπαίσθητων κινήσεων που δεν γίνονται αντιληπτές από το άτομο γιατί έχουν ενσωματωθεί στη πραγματικότητά του. 

Μια ψυχοθεραπευτική δουλειά προσανατολισμένη στο σώμα, δημιουργεί θετικά ερεθίσματα στο μυϊκό κινητικό μας σύστημα καθώς και στο σπλαχνικό (γαστρεντερικό) σύστημα αναπλήρωσης της ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αλλαγή –προς το φυσιολογικότερο– των συναισθημάτων και των νοητικών λειτουργιών με μια παράλληλη αύξηση της ζωτικότητας του σώματος.

Ένας από τους στόχους που επιτελείται μέσα από την Ψυχοθεραπεία είναι αυτογνωσία και η  ίαση της ψυχο-σωματικής μας οντότητας. Η μακρόχρονη, λοιπόν, δουλειά μιας σωματικής ψυχοθεραπείας βρίσκει υποστήριξη όχι μόνο στον Wilhelm Reich, τον πατέρα αυτής της σημαντικής στροφής προς το σώμα, και τους σωματικούς ψυχοθεραπευτές, αλλά και στην πρόσφατη νευροφυσιολογική έρευνα.

 Στο γραφείο μου, στον Δήμο Νέας Ιωνίας, όπου διεξάγω ατομικές συνεδρίες και βιωματικές ομάδες-σεμινάρια, αξιοποιώ την συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση με αξιόλογα αποτελέσματα.

Ποιος επιλέγει τη Σωματική Θεραπεία; Συνήθως την επιλέγουν εκείνοι που:

  • Νιώθουν ότι το να μιλούν για τα προβλήματά τους δε βοηθά από μόνο του
  • Έχουν μια έντονη τάση να προσεγγίζουν τα πάντα με εγκεφαλικό τρόπο
  • Επιθυμούν να έρθουν πιο πολύ σε επαφή με τα συναισθήματά τους
  • Δυσκολεύονται να περιγράψουν τα προβλήματά τους με λόγια
  • Εκφράζουν τα ψυχολογικά προβλήματα σωματικά, μέσω συμπτώματων και πόνου

Ποιους μπορεί να βοηθήσει η Σωματική Θεραπεία:

  • Άτομα που έχουν αποκτήσει αυτογνωσία με άλλες παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας αλλά δεν έχουν απαλλαγεί από τα συμπτώματά τους εντελώς
  • Άτομα που δεν καταφέρνουν να νιώσουν και/ή να εκφράσουν πλήρως τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους (π.χ κατάθλιψη, burnout, κόπωση και διατροφικές διαταραχές)
  • Άτομα που υποφέρουν από πρώιμες δυσκολίες να συνάψουν σχέσεις και δεσμούς
  • Άτομα που έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες κι υποφέρουν από συμπτώματα που οφείλονται σε αυτές (π.χ ατυχήματα, πόλεμος, σεξουαλική παρενόχληση, μετατραυματικό στρες, πένθος)
  • Άτομα με ενοχλήσεις κυρίως σωματικές όπως υπερδιέγερση, προεμμηνοροϊκά και ψυχοσωματικά συμπτώματα
error

Συνδεθείτε για να μαθαίνετε νεά!